Kyselo z chlebového kvasu s houbami, vejcem a bramborami

Počet porcí 6

Jedno hluboké moudro staršího kolegy praví: „Pokud doopravdy chceš o něčem říct, že to umíš, tak až tehdy, když se ti to nepovede, opravíš to a nikdo nepozná, že jsi měl počáteční nezdar.“ A platí to také tehdy, pokud si umíte poradit s náhradními surovinami. Krásným příkladem je chlebový kvas, který lze nouzově a narychlo nahradit v pivu nakvašeným starým chlebem. Kyselo vděčí za svou kyselost žitnému chlebovému kvásku, který zůstane vždy originální a autentický.

Suroviny

400 g žitné chlebové mouky

400 g brambor

30 g sušených hub („pořádná hrst“)

sůl, mletý kmín
120 g sádla
1 velká cibule (asi 150 g) 4 vejce

Ze 100 g žitné chlebové mouky a 1 dl vody si připravíme těstíčko a dobře ho promícháme. Druhý den k němu přidáme zase 100 g mouky a deci vody. Toto zopakujeme ještě další 2 dny po sobě. Nádobu s kváskem je dobré držet při pokojové teplotě, přikrytou látkovým ubrouskem. Kvasu bude potřeba cel- kem dost, přesto si můžeme kousek ponechat, abychom mohli s kváskem zase příště pokračovat.

Brambory omyjeme a ve slupce uvaříme doměkka. Vychladlé je oloupeme a nakrájíme na menší kusy. Vkládat je budeme do polévky až nakonec. Sušené houby si pár hodin dopředu namočíme. Nabobtnalé je uvaříme ve vodě se solí a špetkou kmínu. Chlebový kvas rozšleháme v asi půl litru studené vody.

Na sádle si orestujeme najemno nakrájenou cibuli se špetkou kmínu. Pokud jsme spokojeni s jantarově zlatou barvou opečené cibule, tak na cibulovém základě připravíme hodně řídká „míchaná“ vajíčka. Přilijeme k nim uvařené houby i s vodou, ve které se vařily, a promícháme s vysráženými vejci. Roz- kvedlaný kvas pomalu a za stálého míchání vlijeme do polévky. Chceme-li do- opravdy zamezit i malým hrudkám, lijeme jej přes síto. Stejně je ale nejdůleži- tější nepřetržité míchání. Polévku ochutíme solí a ještě krátce (asi 10 minut) povaříme.

Poznámka k výrobě

Polévku dekorujeme zelenými bylinkami a případně česnekovými chipsy. Někdy také koprem, libeč- kem a v jiné chalupě zase podmáslím nebo smetanou. Hlavní suroviny jsou ale vždy stejné.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, k poskytování funkcí sociálních médií a k analýze návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek sdílíme také s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy. View more
Cookies settings
Přijmout
Zásady ochrany osobních údajů
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Kdo jsme

Naše webová adresa je: https://www.ujiskru.cz.

Komentáře

Když návštěvníci přidají komentář na tento web, jsou shromažďovány údaje zobrazené ve formuláři pro komentář, dále IP adresa návštěvníka a řetězec user agent definující prohlížeč, což pomáhá k detekci spamu. Službě Gravatar může být poskytnut anonymní řetězec vytvořený z vaší e-mailové adresy (nazývaný také hash), díky kterému lze určit jestli tuto službu používáte. Zásady ochrany osobních údajů služby Gravatar jsou k dispozici zde: https://automattic.com/privacy/. Po schválení vašeho komentáře je váš profilový obrázek viditelný pro veřejnost v kontextu vašeho komentáře.

Média

Pokud nahráváte obrázky na tento web, měli byste se vyhnout nahrávání obrázků s vloženými údaji o poloze (EXIF GPS). Návštěvníci webu mohou stáhnout a zobrazit libovolné data o poloze z obrázků na webu.

Cookies

Pokud na naše stránky přidáte komentář, můžete povolit uložení jména, e-mailové adresy a webové stránky do cookies. Tímto způsobem se snažíme zvýšit váš komfort, když budete psát nový komentář už pak nebudete muset tyto údaje znovu vyplňovat. Tyto soubory cookies budou mít životnost jeden rok. Pokud navštívíte naši přihlašovací stránku, nastavíme dočasné cookies pro ověření, zda váš prohlížeč přijímá soubory cookies. Tento soubor cookies neobsahuje žádná osobní data a při zavření prohlížeče se zruší. Při přihlašování vám nastavíme také několik souborů cookies pro uložení vašich přihlašovacích údajů a pro nastavení zobrazení obrazovky. Přihlašovací soubory cookies mají životnost dva dny a cookies pro nastavení zobrazení mají životnost jeden rok. Pokud potvrdíte možnost „Zapamatovat si mě“, vaše přihlášení bude trvat dva týdny. Pokud se ze svého účtu odhlásíte, přihlašovací cookies budou odstraněny. Pokud upravujete nebo publikujete článek, bude ve vašem prohlížeči uložen další cookie. Tento cookie neobsahuje žádná osobní data a jednoduše označuje ID příspěvku, který jste právě upravili. Jeho platnost vyprší po 1 dni.

Vložený obsah z dalších webů

Příspěvky na těchto stránkách mohou obsahovat vložený obsah (například videa, obrázky, články atd.). Vložený obsah z jiných webových stránek se chová stejným způsobem, jako kdyby návštěvník navštívil jiný web. Tyto webové stránky mohou shromažďovat data o vás, používat soubory cookies, vkládat další sledování od třetích stran a sledovat vaši interakci s tímto vloženým obsahem, včetně sledování interakce s vloženým obsahem, pokud máte účet a jste přihlášeni na danou webovou stránku.

S kým sdílíme vaše údaje

Pokud požadujete obnovení hesla, vaše adresa IP bude uvedena v e-mailu pro obnovení hesla.

Jak dlouho uchováváme vaše údaje

Pokud přidáte komentář, komentář a jeho metadata budou uchovávána po dobu neurčitou. Údaje jsou uchovávány za účelem automatického rozpoznání a schválení všech následných komentářů, místo jejich držení ve frontě moderování. Pro uživatele, kteří se registrují na tomto webu (pokud mají tuto možnost), ukládáme také osobní údaje, které uvádějí ve svém uživatelském profilu. Všichni uživatelé mohou kdykoliv vidět, upravovat nebo smazat své osobní údaje (s výjimkou toho, že nemohou změnit své uživatelské jméno). Administrátoři webu mohou také tyto informace zobrazit a upravovat.

Jaká máte práva?

Pokud máte na tomto webu účet nebo jste zde přidali komentáře, můžete požádat o obdržení souboru s exportem osobních údajů, které o vás uchováváme, včetně všech údajů, které jste nám poskytli. Můžete také požádat o odstranění veškerých osobních údajů, které o vás uchováváme. Tato možnost nezahrnuje údaje, které jsme povinni uchovávat z administrativních, právních nebo bezpečnostních důvodů.

Kam se posílají vaše data

Komentáře návštěvníků mohou být kontrolovány prostřednictvím automatizované služby detekce spamu, která může být umístěna v zahraničí.
Save settings
Cookies settings