Husí kaldoun polévka s vůní muškátového květu, masem, zeleninou, ragú knedlíčky a širokou těstovinou

Počet porcí: 6

Nemocné uzdravuje a zdravé povyšuje do blaženého bezvědomí. Polévka uvařená de facto z nejlevnějších jedlých částí drůbeže. Základní polévka u nás doplněná o ragú knedlíčky a domácí širokou těstovinu. Polévka je pracná ale, budíž nám útěchou, že naše hosty fantasticky nasytíme.

Suroviny

Na těstovinu – 200 g hladké mouky

2 vejce

Sůl – špetka

Na ragú knedlíčky – „naše“ buchtu – 180 g

Máslo – 120 g

Žloutky – 2 ks

Špetka soli

Bílý pepř – špetička

Kudrnka – hrstička

Mléko – 50g – 3 Lžíce

Strouhanka – 80 g

Na polévku – maso husy – 500 g

Vnitřnosti – z jedné husy

Směs kořrení divočina – hrstička

sůl – 20 g

kořenová zelenina – 300 g

cibuli – 150 g

máslo – 100 g

mouka – 150 g

muškátový květ – špetička

Pokud už máme připravenou a uvařenou těstovinu, tak vodu od těstoviny použijeme na vaření masa. Do vody dáme vařit husí stehno, a hlavně vnitřnosti z jedné husy. Přidáme v sítku na koření celou divočinu, cibuli a vodu osolíme. Když je maso i vnitřnosti téměř měkké, přidáme oloupanou kořenovou zeleninu. Mrkev a petržel asi ponecháme v celku, ale celer přeřízneme na polovinu. Měkkou zeleninu pak pokrájíme na malé kostičky. Také droby pokrájíme na malé kousky.

Na másle si krátce orestujeme mouku. Zalijeme drůbežím vývarem a dobře rozšleháme. Mouku z máslové jíšky musíme alespoň ¾ hodiny provařovat. Pak přidáme uvařené (od kostí obrané) maso i s droby a pokrájenou zeleninu. Polévku ochutíme muškátovým květem.

Na ragú knedlíčky opět použijeme „naší“ buchtu. Buchtu nakrájíme na opravdu drobné kostičky, které v troubě do zlatova osušíme. Máslo utřeme se žloutkem, špetkou sole a špetičkou bílého pepře. Do utřeného másla přidáme mini kostičky opražené buchty. Okrášlíme a navoníme nasekanou kudrnkou. Pokropíme mlékem a zasypeme trochou strouhanky. Tvarujeme mini – ragú knedlíčky. Knedlíčky uvaříme pár minut ve vodě. Je to legrační, ale pokud to uvaříme ve vodě po nudlích, tak je to i důkaz toho, že jsem v kuchyni sami a šetříme nádobí, protože ho po sobě myjeme. Uvařené knedlíčky propláchneme studenou vodou, aby se zatáhly.

Na naše potřeby do polévky bude stačit těstovina z maximálně 200 g mouky. Těstovina není nejhlavnější surovina, tak zase nebudeme hledat velké umění. S dobrou, asi nejspíše moukou dvounulkou smícháme vejce a jednu polévkovou lžíci teplé vody. Přidáme špetku sole a vypracujeme velice hladké a pevné těsto. Hustota těsta tak, aby se dalo rozválet. Zabalíme do folie a necháme minimálně hodinu pracovat lepek za podpory mastných žloutků a teplé vody. Posléze vyválíme tenké těsto a rádélkem nakrájíme podlouhlé široké nudle. Ty pak překrájíme na tvar fleků. Necháme zaschnout a vaříme asi dvě minuty ve vařící vodě. Vodou lze zalít polévka nebo použít na vaření knedlíčků, není nutné jí hned vylévat.

Poznámka k výrobě

…drůbeží, husí, kachní kaldoun?  Není jednoduché říct z čeho je polévka nejlepší. Dokonce není ani špatně upéct celou husu. Pečenou jí vykostit, maso použít na zcela jiný chod a zbylé kosti pár hodin nechat vařit. Pak se obere maso z kostí na polévku. Ale jednoznačně platí, čím více drůbků, tím lépe.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, k poskytování funkcí sociálních médií a k analýze návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek sdílíme také s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy. View more
Cookies settings
Přijmout
Zásady ochrany osobních údajů
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Kdo jsme

Naše webová adresa je: https://www.ujiskru.cz.

Komentáře

Když návštěvníci přidají komentář na tento web, jsou shromažďovány údaje zobrazené ve formuláři pro komentář, dále IP adresa návštěvníka a řetězec user agent definující prohlížeč, což pomáhá k detekci spamu. Službě Gravatar může být poskytnut anonymní řetězec vytvořený z vaší e-mailové adresy (nazývaný také hash), díky kterému lze určit jestli tuto službu používáte. Zásady ochrany osobních údajů služby Gravatar jsou k dispozici zde: https://automattic.com/privacy/. Po schválení vašeho komentáře je váš profilový obrázek viditelný pro veřejnost v kontextu vašeho komentáře.

Média

Pokud nahráváte obrázky na tento web, měli byste se vyhnout nahrávání obrázků s vloženými údaji o poloze (EXIF GPS). Návštěvníci webu mohou stáhnout a zobrazit libovolné data o poloze z obrázků na webu.

Cookies

Pokud na naše stránky přidáte komentář, můžete povolit uložení jména, e-mailové adresy a webové stránky do cookies. Tímto způsobem se snažíme zvýšit váš komfort, když budete psát nový komentář už pak nebudete muset tyto údaje znovu vyplňovat. Tyto soubory cookies budou mít životnost jeden rok. Pokud navštívíte naši přihlašovací stránku, nastavíme dočasné cookies pro ověření, zda váš prohlížeč přijímá soubory cookies. Tento soubor cookies neobsahuje žádná osobní data a při zavření prohlížeče se zruší. Při přihlašování vám nastavíme také několik souborů cookies pro uložení vašich přihlašovacích údajů a pro nastavení zobrazení obrazovky. Přihlašovací soubory cookies mají životnost dva dny a cookies pro nastavení zobrazení mají životnost jeden rok. Pokud potvrdíte možnost „Zapamatovat si mě“, vaše přihlášení bude trvat dva týdny. Pokud se ze svého účtu odhlásíte, přihlašovací cookies budou odstraněny. Pokud upravujete nebo publikujete článek, bude ve vašem prohlížeči uložen další cookie. Tento cookie neobsahuje žádná osobní data a jednoduše označuje ID příspěvku, který jste právě upravili. Jeho platnost vyprší po 1 dni.

Vložený obsah z dalších webů

Příspěvky na těchto stránkách mohou obsahovat vložený obsah (například videa, obrázky, články atd.). Vložený obsah z jiných webových stránek se chová stejným způsobem, jako kdyby návštěvník navštívil jiný web. Tyto webové stránky mohou shromažďovat data o vás, používat soubory cookies, vkládat další sledování od třetích stran a sledovat vaši interakci s tímto vloženým obsahem, včetně sledování interakce s vloženým obsahem, pokud máte účet a jste přihlášeni na danou webovou stránku.

S kým sdílíme vaše údaje

Pokud požadujete obnovení hesla, vaše adresa IP bude uvedena v e-mailu pro obnovení hesla.

Jak dlouho uchováváme vaše údaje

Pokud přidáte komentář, komentář a jeho metadata budou uchovávána po dobu neurčitou. Údaje jsou uchovávány za účelem automatického rozpoznání a schválení všech následných komentářů, místo jejich držení ve frontě moderování. Pro uživatele, kteří se registrují na tomto webu (pokud mají tuto možnost), ukládáme také osobní údaje, které uvádějí ve svém uživatelském profilu. Všichni uživatelé mohou kdykoliv vidět, upravovat nebo smazat své osobní údaje (s výjimkou toho, že nemohou změnit své uživatelské jméno). Administrátoři webu mohou také tyto informace zobrazit a upravovat.

Jaká máte práva?

Pokud máte na tomto webu účet nebo jste zde přidali komentáře, můžete požádat o obdržení souboru s exportem osobních údajů, které o vás uchováváme, včetně všech údajů, které jste nám poskytli. Můžete také požádat o odstranění veškerých osobních údajů, které o vás uchováváme. Tato možnost nezahrnuje údaje, které jsme povinni uchovávat z administrativních, právních nebo bezpečnostních důvodů.

Kam se posílají vaše data

Komentáře návštěvníků mohou být kontrolovány prostřednictvím automatizované služby detekce spamu, která může být umístěna v zahraničí.
Save settings
Cookies settings