Bramborové knedlíky plněné trhaným husím masem

Počet porcí: 6-10

Recept asi z bohatšího kraje kraje, kde si mohli to vzácnější, čím je bezesporu maso tak schovat do levných brambor. NEBO spíše důkladná práce pečlivých hospodářů, kdy se elegantně do posledního kousku masa a kapky sádla vše spotřebuje.

Suroviny

Celá husa: asi 1,8 kg

Jablko: 1 velké

Cibule: 3 ks.

Česnek: dva stroužky

Kmín: 2 g

Bobkový list – 4 lístky

Sůl: 20 g

Těsto

Brambory ve slupce: 1.2 kg

Mouka hrubá: 150 g

Krupice: 150 g

Vejce: 1 celé

Příloha

Červené zelí: 1 kg

Cibule: 100 g / jedna celá

Cukr: 20 g

Brusinky 100 g

Červené víno: 3 dl

Ocet: dle potřeby

Celou husu očistíme od zbývajících peříček. Pokmínujeme, prosolíme i uvnitř. Přidáme odjadřincované jablko, jednu oloupanou cibuli, pár lístků bobkového listu a stroužky česneku. Husu pečeme do měkka nejspíše 2 ½ hodiny při teplotě 155°C . Pokud můžeme tak troubu zavlhčujeme, třeba přidáním pekáčku s trochou vody do trouby. Upečené maso vyjmeme z pekáče a výpek schováme. Necháme mírně ochladnout, aby se nám s ním dále dobře pracovalo a šlo od kosti. Celou husu pečlivě obereme. Ponecháme i pečenou kůži. Pokud maso jde trhat, tak natrháme nebo hlavně pečenou kůžičku najemno podélně nasekáme. Rozpečenou cibuli i jablko se stroužky česneku samozřejmě také jemně posekáme a smícháme s natrhaným masem. Z vypečeného sádla si polovinu oddělíme přes hrubý cedník smaženou cibulku a druhou polovinu, jestli tam nejsou kostičky tak necedíme, potřebujeme opražený kmín do výsledné chutě. Na tučném necezeném výpeku zpěníme jemně nakrájenou cibulku, přidáme směs masa, a ještě chvíli opékáme. Je-li potřeba zkontrolujeme chuť a případně dosolím. Směs si necháme v lednici vychladnout, dobře zatuhnout. S pevnou náplní se nám dále bude lépe pracovat.

                     Brambory na těsto si uvaříme ve slupce. Uvařené, ale ne rozvařené brambory oloupeme a necháme vychladnout. Pak nameleme. Přidáme mouku, krupici vejce a sůl. Z těsta si vytvoříme pravidelný váleček. Z připraveného tvaru už jenom odkrajujeme plátky. Je praktické, aby jednotlivé plátky vážili okolo 60/70 g. Když budou menší budou se nám špatně knedlíky plnit, a když budou větší tak zase špatně a zbytečně dlouho provařovat. Jednotlivé plátky těsta rozložíme na pomoučený vál. Pomocí cukrářských kleštiček nebo pouze lžící vykrojíme z dobře zatuhlé masové náplně jednotlivé porce. Na jednu náplň opět postačí 60-80 g směsy masa. Vytvoříme dobře uzavřené kulaté knedlíčky. Připravené knedlíky vaříme ve vodě dle velikosti asi 15 minut. Není nutné se obávat neprovaření, jelikož náplň není syrová a již dobře tepelně opracovaná.

Oloupanou cibuli si nakrájíme podélně na hrubější tvar slámy.  Nakrájenou cibuli osmažíme na čistém husím sádle. Smažíme pomalu do krásně zlatavého vybarvení. Počítejte s tím, že cibulka, jak bude chladnout, tak v tuku ještě bude tmavnout.

Červené zelí očistíme od oschlých, ovadlých vrchních listů. Překrojíme a odstraníme tvrdý střed. Očištěné a poskládané listy hlávkového zelí nakrájíme co nejjemněji dokážeme. Na sádle, zpěníme cibulku. Přidáme cukr a po chvíli i nakrájené zelí. Zastříkneme vývarem/vodou, červeným vínem a dusíme do měkka. Když je zelí měkké přidáme brusinky brusinky jsou tady a případně i ocet. Kmínu je již použito jinde hodně tak zelí tentokrát bez kmínu. Odvaříme tekutinu a nebude potřeba zelí zahušťovat.

Poznámka k výrobě

Tímto postupem dokážeme efektivně zpracovat celou husu i s výpekem. Popravdě, recept musel vzniknout v momentu, když kuchař koukal po martinských hodech na všechny zbytky po vykostění pečených hus. A přemýšlel, co s tím nadělením.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, k poskytování funkcí sociálních médií a k analýze návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek sdílíme také s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy. View more
Cookies settings
Přijmout
Zásady ochrany osobních údajů
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Kdo jsme

Naše webová adresa je: https://www.ujiskru.cz.

Komentáře

Když návštěvníci přidají komentář na tento web, jsou shromažďovány údaje zobrazené ve formuláři pro komentář, dále IP adresa návštěvníka a řetězec user agent definující prohlížeč, což pomáhá k detekci spamu. Službě Gravatar může být poskytnut anonymní řetězec vytvořený z vaší e-mailové adresy (nazývaný také hash), díky kterému lze určit jestli tuto službu používáte. Zásady ochrany osobních údajů služby Gravatar jsou k dispozici zde: https://automattic.com/privacy/. Po schválení vašeho komentáře je váš profilový obrázek viditelný pro veřejnost v kontextu vašeho komentáře.

Média

Pokud nahráváte obrázky na tento web, měli byste se vyhnout nahrávání obrázků s vloženými údaji o poloze (EXIF GPS). Návštěvníci webu mohou stáhnout a zobrazit libovolné data o poloze z obrázků na webu.

Cookies

Pokud na naše stránky přidáte komentář, můžete povolit uložení jména, e-mailové adresy a webové stránky do cookies. Tímto způsobem se snažíme zvýšit váš komfort, když budete psát nový komentář už pak nebudete muset tyto údaje znovu vyplňovat. Tyto soubory cookies budou mít životnost jeden rok. Pokud navštívíte naši přihlašovací stránku, nastavíme dočasné cookies pro ověření, zda váš prohlížeč přijímá soubory cookies. Tento soubor cookies neobsahuje žádná osobní data a při zavření prohlížeče se zruší. Při přihlašování vám nastavíme také několik souborů cookies pro uložení vašich přihlašovacích údajů a pro nastavení zobrazení obrazovky. Přihlašovací soubory cookies mají životnost dva dny a cookies pro nastavení zobrazení mají životnost jeden rok. Pokud potvrdíte možnost „Zapamatovat si mě“, vaše přihlášení bude trvat dva týdny. Pokud se ze svého účtu odhlásíte, přihlašovací cookies budou odstraněny. Pokud upravujete nebo publikujete článek, bude ve vašem prohlížeči uložen další cookie. Tento cookie neobsahuje žádná osobní data a jednoduše označuje ID příspěvku, který jste právě upravili. Jeho platnost vyprší po 1 dni.

Vložený obsah z dalších webů

Příspěvky na těchto stránkách mohou obsahovat vložený obsah (například videa, obrázky, články atd.). Vložený obsah z jiných webových stránek se chová stejným způsobem, jako kdyby návštěvník navštívil jiný web. Tyto webové stránky mohou shromažďovat data o vás, používat soubory cookies, vkládat další sledování od třetích stran a sledovat vaši interakci s tímto vloženým obsahem, včetně sledování interakce s vloženým obsahem, pokud máte účet a jste přihlášeni na danou webovou stránku.

S kým sdílíme vaše údaje

Pokud požadujete obnovení hesla, vaše adresa IP bude uvedena v e-mailu pro obnovení hesla.

Jak dlouho uchováváme vaše údaje

Pokud přidáte komentář, komentář a jeho metadata budou uchovávána po dobu neurčitou. Údaje jsou uchovávány za účelem automatického rozpoznání a schválení všech následných komentářů, místo jejich držení ve frontě moderování. Pro uživatele, kteří se registrují na tomto webu (pokud mají tuto možnost), ukládáme také osobní údaje, které uvádějí ve svém uživatelském profilu. Všichni uživatelé mohou kdykoliv vidět, upravovat nebo smazat své osobní údaje (s výjimkou toho, že nemohou změnit své uživatelské jméno). Administrátoři webu mohou také tyto informace zobrazit a upravovat.

Jaká máte práva?

Pokud máte na tomto webu účet nebo jste zde přidali komentáře, můžete požádat o obdržení souboru s exportem osobních údajů, které o vás uchováváme, včetně všech údajů, které jste nám poskytli. Můžete také požádat o odstranění veškerých osobních údajů, které o vás uchováváme. Tato možnost nezahrnuje údaje, které jsme povinni uchovávat z administrativních, právních nebo bezpečnostních důvodů.

Kam se posílají vaše data

Komentáře návštěvníků mohou být kontrolovány prostřednictvím automatizované služby detekce spamu, která může být umístěna v zahraničí.
Save settings
Cookies settings